Fakta
 
Färg- &
teckningsbanken

Foder

Häckning

Tillbehör
Träning
Stimulans och
sysselsättning

Ut ur buren
Kroppsspråk
Sjukdomar
Recensioner
Anatomi
Kloklippning
Lagar
Könsbestämning
Myter
Klimathotet mot undulaterna
Att välja undulat

Bortflugenakuten
Är undulater något
för dig?
 

  Att välja undulatNär du kommit så långt att du tänkt över ett köp av eventuella undulater noggrant är det dags att lära sig lite om hur man väljer sina framtida livskamrater.

Det kan vara svårt att veta vad man ska titta på som blivande undulatägare; Hur fåglarna och deras omgivning bör se ut, varifrån du bör köpa dina nya vänner och hur du ser om de är friska och välmående.

Att köpa undulat från en djuraffär
Många köper undulater från djuraffärer utan att egentligen veta vad de gör. Man bör i princip aldrig köpa från en affär. Fåglarna i de flesta djuraffärer har transporterats mycket långa sträckor under stressiga förhållanden. Fåglarna sitter hoptryckta i små burar. Paniken och trängseln är stor och det händer att fåglar dör under transporten.
En del undulater kommer från utländska grossister som föder upp fåglar på löpande band, utan att bry sig ett dugg om fåglarna; hur de mår och var de hamnar.

Undulater som köpts ur djuraffärer är ofta svårare att få tama eftersom de varit med om så mycket skrämmande i sina liv.
En annan nackdel med affärer är att du sällan vet hur gamla undulaterna är. Jag har alltför ofta sett undulater som är över året, sittandes i sina små burar med en skylt där det står "undulatungar 6 veckor".

Ytterligare en stor nackdel med djuraffärer är att fåglarna ofta lever ett väldigt begränsat och tråkigt liv. De sitter dag ut och dag in i sina burar, de får ingen tillgång till daglig utevistelse och det är sällan man ser stimulerande leksaker i deras burar.
Undulater som inte aktiveras och stimuleras blir lätt skygga och apatiska, och det är antagligen inte vad du är ute efter när du ska skaffa undulat.

När du köper en undulat från en djuraffär ska du veta att det är allt detta du stöder. Genom att betala pengar till såna som inte bryr sig nämnvärt om fåglarna visar du att det är helt okej att undulaterna utsätts för det livet.
Och även om du tycker det ser fint ut så vet du inte hur långt de färdats eller vad de varit med om. Att fråga i affären hjälper inte alltid, de vill sälja sina fåglar, varför skulle de berätta för dig – en eventuell kund – vad fåglarna varit med om?
Det är inte ens säkert att de själva vet varifrån fåglarna kommer, de som är anställda i affären behöver egentligen inte ha något med själva inköpandet att göra.

Det finns såklart undantag, vissa djuraffärer har kunnig personal som verkligen bryr sig om fåglarna, de bor i stora voljärer och lever under goda förhållanden, det finns ett fåtal av dessa bättre affärer där ute. Men jag undrar ändå för vems skull man har levande djur i affären. Är det för vår skull eller för undulaternas?
Visst, att hitta en seriös uppfödare kan vara svårt. Men tycker du inte att undulaterna är värda att kämpa för?

En av många fördelar med att köpa dina fåglar från en seriös uppfödare är att en del uppfödare hanterar sina ungar från en tidig ålder och dessutom får ungarna en bra start i livet om de är uppfödda under kärleksfulla förhållanden.

Att se att fågeln är frisk
Snart står du förhoppningsvis hos uppfödaren och tittar på undulater. Så vad ska du titta på? Hur ska du veta att den är frisk?
Mer om sjukdomstecken här

Har de klet i ögonen är det något som inte står rätt till. Undulater ska ha klara ögon, nästan som små glaspärlor.

Kontrollera också att inte fjädrarna vid kloaken är insmorda med bajs. En frisk undulat har inte bajs i fjädrarna. Friska undulater har fast avföring och putsar sig mycket noggrant.
Undulatens fjädrar ska ha en matt glans, är fjädrarna smutsiga och i oordning har undulaten av någon orsak försummat skötseln av sina fjädrar, friska undulater putsar sina fjädrar väldigt noga för att de ska vara i toppskick.
Sjuka undulater får använda sin energi till annat och orkar helt enkelt inte putsa sig. Därav smutsiga fjädrar.

I vissa fall kan det också vara så att undulaten ruggar, en del undulater ser döende ut när de ruggar, fast det är helt normalt för dem. Det kan vara svårt att avgöra hurvida det är en ruggning eller ett sjukdomssymptom med risiga fjädrar.

Sitter undulaten uppburrad med båda fötterna på pinnen kan den vara sjuk, de flesta undulater sover med en fot på pinnen, sjuka undulater använder båda fötterna.
Nu finns det ju faktiskt tillfällen då undulater vilar med båda fötterna nere och behöver inte för den sakens skull vara sjuka.

Titta även så undulatens alla ving- och stjärtfjädrar vuxit ut ordentligt. Är det bara små korta stumpar där kan undulaten ha drabbats av fransk fällning.
Mer om fransk fällning här

Titta även så undulatens näbb ser fin ut, är lagom lång och inte har några sprickor. Undulater drabbas lätt av kvalster.
Mer om kvalster här

Något annat du bör kolla upp är så att fötterna är fina, att alla klor sitter kvar och att tårna är riktade åt rätt håll. Undulater ska ha två tår riktade framåt och två tår bakåt liksom alla papegojfåglar.
Om en undulat ser fin ut i övrigt men bara fötterna krånglar behöver inte det betyda att undulaten kommer att lida av sitt handikapp. Om den bara kan sitta ordentligt på pinnen och inte har ont ser jag inget fel i att köpa den.
Dock kan man fundera på orsaken till att fötterna ser fel ut, är det bara ett bett den fått någon gång eller kan det ligga inavel bakom?
Är det så att föräldrarna är nära släkt kan det få långt fler konsekvenser än att fötterna blir fel, dessa fel kanske du inte upptäcker förrän det är för sent och du redan fått hem din lilla undulat.
Mer om inavel här

Om fågeln är ringmärkt så se till att ringen sitter bra runt benet, den får inte sitta för spänt och riskera att blodtillförseln stryps i benet. I värsta fall kan man bli tvungen att amputera hela foten om det går så långt att benet drabbas av blodförlust.

Kontrollera noga så den faktiskt ser frisk ut, tro mig, du vill inte bli tvungen att åka till veterinären det första du gör när du fått hem din fågel! Du kan inte bara lita på någon annans ord.
En frisk undulat putsar fjädrarna, leker med sina leksaker och syskon, flyger runt mycket och äter med god aptit.

Det är väldigt viktigt att undulaten är gammal nog att lämna sina föräldrar. Den ska vara minst 6 veckor gammal. Gärna lite äldre så den säkert lärt sig äta själv. Det finns uppfödare som är så pass oseriösa att de låter undulater som bara är 4-5 veckor gamla flytta.
Ofta används idiotiska bortförklaringar såsom att man måste handmata undulaten själv ett tag för att få den tam. Det är helt fel och leder ofta till en död undulat som inte fått i sig tillräckligt med mat av rätt sort.

Lycka till med undulatväljandet!

 
© Smultron och Knytt, www.undulatportalen.se

 
 
  © Copyright UndulatPortalen.se Design by Knytt