Fakta

Färg- &
teckningsbanken
Foder
Häckning
Tillbehör
Träning
Stimulans och
sysselsättning

Ut ur buren
Kroppsspråk
Sjukdomar
Recensioner
Anatomi
Kloklippning
Lagar
Könsbestämning
Myter
Klimathotet mot undulaterna
Att välja undulat

Bortflugenakuten
Är undulater något
för dig?

 


Könsbestämning

Då dyker vi ner i ämnet vaxhudar

Alla någorlunda undulatintresserade kan ju grunden: Hanar har blå vaxhud och honor beige/brun. Och ja, det stämmer delvis. Alla med normal melaninhalt, d.v.s. normala halter av mörkt färgpigment följer den regeln.

 
Hona

Hane

 

Men så har vi en grupp som inte gör det.
Dilutes, danskbrokiga och inos ser annorlunda ut, hanarna har en lilaaktig jämnfärgad vaxhud medans honornas är beiga ungefär som hos den andra gruppen.


Hane, dilute

För att ytterligare komplicera saken så kan honornas vaxhudar också gränsa åt det blå ibland. Det beror på var i häckningscykeln de är. En uppmatad häckningsvillig hona har skrovlig brunaktig vaxhud men samma hona kan under en annan period ha ljusblå vaxhud med vita ringar kring näsborrarna.

 
Hona, ej i häckningskondition

Hona i häckningskondition

 

Sen har vi också dominantbrokiga undulater som ibland kan ha fläckig vaxhud, och där ser vi tydligt vilken nyansskillnad avsaknaden av melaninet gör.


Hane med brokig vaxhud

Hos ungar kan det ofta vara lite knepigt, de får inte ordentlig färg förrän efter deras ungdomsruggning. Ofta ser hanarnas vaxhudar ut lite som dilutes gör och honorna liknar mycket men har ljusa ringar kring näsborrarna. Men ibland är det stört omöjligt att se förrän de blir lite äldre. Här är bilder på ungars vaxhudar då de är ca 5 veckor.


Hona - unge

Hane - unge

 

© Knytt www.vildaparadis.se / UndulatPortalen.se

 
 
  © Copyright UndulatPortalen.se Design by Knytt